UWAGA! Ten serwis używa cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
MENU:
Reklama
Market Walut
Market Walut
FITNESS.WP.PL
Facebook
Googleplus
Twitter

Komentarze

Reklama

Kacze piersi w pomarańczach

Kacze piersi w pomarańczach

 Składniki:

  • 2 kacze piersi bez skóry
  • kilka suszonych śliwek
  • pół pomarańczy (pokrojonej w plasterki)
  • 3 ząbki czosnku w łupinach

Reklama
Reklama

 

Marynata:

  • 2–3 łyżki sosu sojowego (zamiast sosu można kacze piersi natrzeć solą)
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz mielony

 

Sposób wykonania:

  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  • W naczyniu ułożyć kacze piersi, zalać je marynatą, szczelnie przykryć i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki przełożyć piersi z marynatą do żaroodpornego naczynia, dodać suszone śliwki, plasterki pomarańczy i czosnek.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C i piec około jednej godziny, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać odrobinę wody lub wina).
  • Mięso pokroić na mniej więcej 2-centymetrowe plastry i polać sosem powstałym podczas pieczenia (powinien on mieć konsystencję miodu).
  • Podawać z gotowanymi w wodzie lub na parze brokułami albo mieszanką warzywną.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW

Sklep Poradnia.pl poleca